Wieneke van den Berg

Haptotherapeut, Oedeemtherapeut

Over mezelf,

Na mijn opleiding Fysiotherapie (1979) heb ik gewerkt in een algemeen ziekenhuis en ontdekte ik al snel dat er bij lichamelijke klachten veelal meer komt kijken dan het puur lichamelijke.

Immers in ons taalgebruik wordt dat al duidelijk: we verstijven van schrik, verstarren van angst, worden rood van woede enz. Zo vertalen allerlei gevoelens zich in het lichaam. In mijn opleidingen Haptonomie alpha (Rotterdam, 1982) en Haptotherapie (Berg en Dal, 1993) kwam dit ruimschoots aan bod, evenals het belang van voelen in de relatie met jezelf, je lichaam maar ook met je omgeving.

Ik werk graag vanuit de Haptonomische visie dat de mens een geheel is, en dat de balans tussen voelen en denken, en tussen lichaam en geest belangrijk is.

Door de geboorte van mijn kinderen en de jarenlange samenwerking met (inmiddels oud-) verloskundige Sietske Krisifoe ontdekte ik de waarde van Haptonomische zwangerschapsbegeleiding (Doorn, 1998).

Inmiddels werk ik zo’n dertig jaar met veel plezier in mijn eigen praktijk, sinds ruim een jaar in een geweldig team op de Rozengracht.

Daarnaast ben ik al jaren praktijkdocent aan het Instituur voor Toegepaste Haptonomie. We hebben een mooi vak en dat geef ik graag door.

Therapie geven betekent voor mij een tijdje met iemand oplopen. Samen de vragen en problemen onderzoeken waar je mee komt. Vanuit mijn deskundigheid de ander helpen de struikelblokken en de mogelijkheden te herkennen en helpen de eigen balans tussen voelen en denken te hervinden.