Triggerpoints

Spierknopen, oftewel triggerpoints komen vaak voor. De oorzaak is niet altijd duidelijk, maar meestal zijn ze het gevolg van een verkeerde manier van bewegen. Ook is stress en inspanning een combinatie die vaak triggerpoints veroorzaken. Er wordt dan overbelast en gecompenseerd. Hierdoor worden spieren gebruikt die niet geschikt zijn voor de beweging. Door krampachtig gebruik van deze spieren wordt de circulatie in de spier verstoord. Dan bouwen afvalstoffen op en verkort en verdikt een klein deel van de spier. Dit geeft een vervelend gevoel van belemmering. De spier kan dan niet uit zichzelf ontspannen en kan dan niet zijn afvalstoffen kwijt.

Uitstraling

Deze klachten geven vaak uitstralende klachten. Een triggerpoint in een spier tussen de schouderbladen of op het schouder, kan pijnklachten geven in de arm, of naar de nek. Op deze manier  lopen mensen met nek of armklachten, terwijl de bron ergens anders is. Ook kan een triggerpoint in de bil, of lage rug, uitstraling geven naar de benen. De strakheid van de spier met het triggerpoint geeft het gevoel dat het in die regio scheef staat. Daarnaast voelt het alsof het niet uit zichzelf kan ontspannen.

Behandeling

Triggerpoints gaan soms vanzelf over, maar meestal is het vinden van de oorzaak een belangrijke manier om herhaling, of verergering te voorkomen. Ook is dry-needling, of triggerpoint massage een manier om van de spierknopen af te komen. Als eenmaal de triggerpoint behandelt is, kan om recidive te voorkomen opgestart worden met stabiliteitstraining. Hierdoor wordt de houding en manier van bewegen verbeterd, waardoor de klachten weg blijven. Als een blokkade of bewegingsbeperking de normale manier van bewegen blokkeert kan ook manuele therapie uitkomst bieden. De therapeuten die de intake en behandelingen doen beoordelen dat in samenspraak met u.