Dry needling therapie

Slide Afspraak maken Dry needling Betrokken professionals met aandacht voor het individu Dry needling harlingen

Dry Needling Harlingen

Dry Needling is een methode die is overgenomen vanuit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van een dunne (droge) naald waarmee een ‘triggerpoint’ wordt aangeprikt, (er wordt geen vloeistof ingespoten). Een triggerpoint is een ‘knoop’  in een spier, die naast de lokale pijn ook uitstralende pijn kan geven.

Een triggerpoint geeft:

  • pijn/stijfheid in een spier
  • bewegingsbeperking in bijbehorend(e) gewricht(en)
  • verminderde kracht in desbetreffende spier(en)
  • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Door een triggerpoint meerdere malen aan te prikken wordt er een reactie in het triggerpoint en vervolgens in desbetreffende spier opgewekt. De triggerpoint wordt gedeactiveerd wat resulteert in een afname van spierspanning en pijn, wat vervolgens uw beweeglijkheid vergroot.

In vergelijking met massage met de handen kan er met een naald doelgerichter gezocht worden naar de triggerpoint om vervolgens ook in de diepe en onderliggende spieren te behandelen.

De naald voelt u niet, echter kan het wel een aparte sensatie geven doordat de spiervezel reageert met een ‘twitch’. Dit is een korte en krachtige samentrekking van de spiervezel wat voelt als een kramp. Tevens kan de gehele spier reageren met een doffe pijn waarbij u ook de bekende uitstraling kunt voelen.

Aandachtspunten

Dry needling kan effect hebben op de bloedsuikerspiegels, dus zorg dat u van tevoren hebt gegeten. Na dry needling kunt u tot 72 uur nog last hebben van een na-reactie van de spier. Dit resulteert in stijfheid en/of een diepe, zeurende pijn met eventueel wat prikkelingen.

Uw specialist(en):