Hyperventilatie

Slide Afspraak maken Hyperventilatie Betrokken professionals met aandacht voor het individu fysiotherapie harlingen

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademen.Dit kan ontstaan wanneer u gespannen bent of angstig.Mensen die hyperventileren ademen te snel of te diep. Tijdens de ademhaling ademt u zuurstof in en koolzuur uit.De ademhaling past zich aan bij wat u doet :bij inspanning (sporten, traplopen enz.) heeft u meer zuurstof nodig.

Daarom gaat het hart bij lichamelijke inspanning sneller kloppen en wordt de ademhaling sneller. Nu is de snellere ademhaling dus functioneel. Als u angstig of gespannen bent, gebeurt hetzelfde als wanneer u aan het sporten zou zijn: u ademt sneller, maar nu is deze snellere ademhaling niet functioneel meer (u zit bijv. in een stoel en ademt alsof u aan het sporten bent). Hierdoor wordt er teveel zuurstof opgenomen in het bloed en te veel koolzuur uitgeademd. Het gevolg hiervan is dat er allerlei lichaamsprocessen worden verstoord.

Wat kunnen de klachten zijn?

De volgende symptomen kunnen aanwezig zijn bij hyperventilatie:benauwdheid, hartkloppingen, beklemd gevoel op de borst, transpiratie, duizeligheid, wazig zien, hoofdpijn, droge mond, tintelingen in armen/benen/ gezicht, stijf gevoel in de vingers. Indien u regelmatig meerdere van bovenstaande symptomen heeft, raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut

Wat kun je verwachten van de fysiotherapeut?

Hyperventilatie is fysiotherapeutisch goed te behandelen door middel van een combinatie van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Daarnaast is de behandeling gericht op het inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten.

Uw specialist(en):